Dżem ze śliwek węgierek
Kolejne tegoroczne przetwory, w tym roku nam się zaszalało :) Tym razem pora na śliwki - chyba moje ulubione owoce! Mogłabym je jeść na kilogramy, serio. W dżemie mogę przynajmniej zachować ich smak na dłużej.
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
- pół szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
Śliwki umyć, wypestkować i umieścić w garnku o nieprzywierającym dnie. Zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu - aż śliwki się rozpadną, a dżem zgęstnieje. Polecam smażenie partiami, np. 2 czy 3 dni po kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dżem będzie miał odpowiednią konsystencję dodać sok z cytryny, zagotować a następnie jeszcze gorący przełożyć go do słoików. Szczelnie zamknąć i odstawić je do góry dnem do całkowitego przestudzenia.